2013. április 25., csütörtök

197. Meleg ikon - 1. rész

Mikor jött a gondolat, hogy elkezdem ezt a sorozatot, sokat gondolkoztam, kivel is kezdjem el. Végül tegnap döntöttem el, hogy Barbra Streisanddal fogok indítani, amikor megláttam, hogy április 24-én van a születésnapja. Tegnap lett 71 éves.

Legelőször a Funny Girl című filmben láttam. Nagyon tetszik ez a film, amit először a Broadway-en játszott nagy sikerrel, majd amikor filmre vitték, megtartották őt főszereplőnek. Ez volt az első filmje és azon kevesek közé tartozik, akik első filmszerepükkel elnyerték az Oscar-díjat. További érdekesség, hogy a legjobb női főszereplő kategóriában az Oscar 85 éves történelme alatt egyszer fordult elő, hogy megosztva kapták a díjat. Barbra mellett Katharine Hepburn is díjazott lett.


Ezután láttam őt a Hello Dolly-ban, ami szintén abban az időben egy nagy sikerű Broadway musical volt, színpadon nem ő játszotta, csak a filmen Ez a két film nagyon sikeres lett és színészi karrierjét az egekbe emelte. 

A mai napig az egyik legszebb romantikus film, ami valaha készült az Ilyenek voltunk, amiben Robert Redford-dal játszották el azt a két szereplőt, akik nagyon szerették egymást, de annyira különbözőek voltak, hogy képtelenek voltak egymás mellett megmaradni. A főcím dal és a búcsúzási jelenetük beírta magát a történelemben, sok filmben említést tesznek róla, a Szex és New York című sorozatban külön jelenetet szánnak a filmnek.

A Csillag születik című filmje egy feldolgozás volt, régebben Judy Garland játszotta el a szerepet. Ebben egy nagy sikerű zenész felfedezem egy tehetséges fiatal lányt, aki idővel túl nő mesterén és ez rányomja a bélyegét a szerelmükre. A filmhez egyik betétdalát, az Evergreent, Barbra írta és megkapta érte az Oscar-díjat. Ő az egyetlen, aki színésznőként és dalszöveg íróként is megkapta a legrangosabb filmdíjat.


A Yentl című film volt az első rendezése. Egy zsidó lány megpróbál érvényesülni a férfiak között, úgy hogy férfinak öltözik és időnként dalra fakad. A film közönségsiker lett, számos díjat is elnyert.

Ezután az alkotása után már kevésszer állt kamera elé. Rendezte még a Hullámok hercegét és a Tükröm, tükröm című filmet. Ezenkívül az Apádra ütök trilógia utolsó két részében bolondozott Dustin Hoffman feleségeként. Legutóbb a Szekatúrában játszott egy anyát, aki fiával átutazza Amerikát.


Nem soroltam fel minden filmjét, csak a főbb állomásokat. A színészet és a rendezés mellett, énekel, dalszövegeket és forgatókönyveket ír, producerkedik. Azon kevés emberek közé tartozik, aki elnyerte a 4 főkoronát. Oscar (filmes díj), Grammy (zenés díj), Tony (színházi díj), és az Emmy (televíziós díj). 

Díjai szám szerint: 

2 db Oscar-díj
5 db Emmy-díj
11 db Golden Globe-díj
10 Grammy-díj
1 db Tony-díj
Kapott még az Amerikai Film Intézettől életműdíjat, elnyerte az Egyesült Államok Nemzeti Medálját és a franciáktól megkapta a Becsületrendet.

Lemezei sikeresek világszerte. 5 egymást követő évtizedben első helyezéseket értek el dalai. 51 arany, 30 platina és 13 multi-platina lemez tulajdonosa. Albumjaiból több, mint 140 millió példány fogyott el világszerte.

Koncertjeire híres sztárok mennek el tolongva, egyik legnagyobb rajongója Bill Clinton, volt amerikai elnök. Koncertjei bevételének nagy részét jótékonyságra fordítja.  


És, hogy miért meleg ikon? Mert csúnyasága miatt hátrányból indult és kitartásának és tehetségének köszönhetően elfogadtatta magát és a felemelkedett. Meleg klubokban, travi show keretében előszeretettel öltöznek Streisand-nak a férfiak és imitálják őt. Nőiessége és kitartása inspiráló. Sugallja az embereknek karrierje, hogy sosem szabad feladni, bízzunk önmagunkba és tartsunk ki álmainkért.

A Boldogító nem című filmben Kevin Kline figurája nagy Barbra Streisand rajongó, a filmben említik is, hogy ez az egyik jele, ha valaki meleg. Mikor az iskola előtt kiderül mássága és kiállnak érte a diákok, felcsendül a Funny Girl betét dala.

Munkásságának emléket állít Duck Sauce formáció is a Barbra Streisand című dalukkal. 

A Glee című sorozatban is nagy tiszteletnek örvend a díva, a főszerepet alakító lány nagy rajongója neki. Ryan Murphy, a sorozat kitalálója és írója, amikor átvette a Golden Globe díjat a legjobb vígjáték vagy musical sorozat díját, beszédében megköszönte Barbra-nak is. 

Akkor most megosztok 3 dalt tőle. Jó szórakozást hozzá.

Az első a Funny Girl egyik betétdalával My man



A második az Ilyenek voltunk főcím dala élő felvétel



A harmadik a Macskák című Andrew Lloyd Webber musical egyik leghíresebb dala


1 megjegyzés:

  1. Köszi, szeretem ezeket adatokat is. Nagyon nehéz volt kiválasztani, mely dalait osszam meg. Legszívesebben telepakoltam volna a blogod :)

    VálaszTörlés