2013. április 16., kedd

192. A Holokauszt Magyarországi áldozatainak emléknapja

"2001 óta minden év április 16-án a holokauszt magyarországi áldozataira emlékezünk. 1944-ben e napon kezdődött meg a magyarországi zsidók gettókba tömörítése Kárpátalján. Az ezt követő hónapok során több mint 400 000 zsidót zártak gyűjtőtáborokba, majd hurcoltak el Magyarországról Auschwitz-Birkenauba. Később a nemzetiszocialista rendszer más csoportokat is üldözött vagy próbált megsemmisíteni, így a romákat, a fogyatékkal élőket, a homoszexuálisokat és a rendszer politikai ellenségeit."

Forrás: itt olvasható a többi információ

Borzalmas, hogy ilyen megtörténhetett az emberiség történelmében és sosem szabad elfelejtenünk és emlékeznünk az áldozatokra, megtenni mindent, hogy ez a szörnyűség többé ne fordulhasson elő.

Ha holokausztról szóló filmet említünk, akkor szerintem a legtöbbünknek a Schindler listája jut eszébe. Nem egy könnyen emészthető film, de egyszer mindenkinek érdemes megnéznie. A másik ilyen témájú film, ami nagyon nagy hatással volt rám, az a Sophie választása. Könyvben is olvastam és a könyvben több a borzalom, mint a filmben. De a film elég hitelesen visszaadja a könyvet, szóval nem veszített értékéből. Főleg, hogy a főszereplőnőt, aki megjárta a koncentrációs tábort és elveszítette a családját, barátait, nem más játszotta, mint Meryl Streep. Alakításáért megérdemelten zsebelt be megannyi díjat, köztük a második Oscar díját.

Megosztok egy jelenetet, ami akkor játszódik, amikor vár a tömeg, arra, hogy melyik vonatra kerül fel, várnak arra, hogy a sorsuk miképpen fog tovább alakulni. Ebben a jelenetben az SS tiszt kikezd Sophie-val, aki ebben meglátva a reményt megpróbál hatni rá. Viszont nem jól sülnek el a dolgok. A tiszt választás elé állítja Sophie-t, meg kell hoznia élete legnehezebb döntését...

A videó megtekintését csak erős idegzetűeknek ajánlom! Németül beszélnek, angol felirattal.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése