2010. december 31., péntek

12. Filmek melegen ajánlva 1.

Nyáron kezdtem el több olyan témájú blogot olvasni, amit meleg srácok írnak a mindennapjaikról, gondolataikról. Az egyikben felfedeztem egy olyan toplistát, amiben az 5 kedvenc meleg témájú film volt felsorolva. A napokban elgondolkoztam, hogy én mennyi ilyen jellegű filmet láttam, hirtelen azt hittem, hogy 5-nél többet nem igazán fogok tudni összeszedni, de aztán ahogy teltek a napok, egyre több jutott eszembe. Szép lassan alakult ki bennem, hogy megprobálom összeszedni a kedvenceimet, amik hatással voltak rám. Az jutott eszembe, hogy olvasva azt a bizonyos bejegyzést és a kommenteket, hogy szinte egyikben sem találtam vígájtékot, inkább csak komolyabb témájúakat. Magamból kiindulva én eléggé vegyes listát hoztam össze, bevallom nehéz volt kiválasztani melyik legyen az az 5, viszont az első hely az nem volt kérdéses. 

5. Boldogító nem



Howard, a középiskolai tanár homoszexualitás gyanújába keveredik, mikor egy diákja az Oscar-díjat átvéve ilyenképpen emlékezik meg róla. Ami természetes Hollywoodban, vihart kavar a kisvárosban. A botrány közepette Howard rájön, hogy talán nem is ismeri eléggé magát. 


4. Az órák 


Egy röpke nap óráiba sűrítve három nő megkapó története... 1923: Virginia Woolf (Nicole Kidman), a huszadik századi világirodalom nagy egyénisége, a tragikus sorsú írónő hosszú gyógykezelése után elkezdi írni "Dalloway asszony" című regényét. 1951: Laura (Julianne Moore), az öngyilkossági hajlammal küzdő terhes háziasszony meglepetés bulit akar rendezni férje születésnapjára, de kezébe akad a regény és teljesen belefeledkezik. 2001: Clarissa (Meryl Streep), a leszbikus kiadótulajdonos szintén meglepetés ünnepséget akar rendezni AIDS-ben szenvedő költő barátja tiszteletére. Mindhárom történet alapkérdése saját boldogságunk igazi célja és annak elérése mások életén keresztül. Három nő, egy regény: az egyik írja, a másik olvassa, a harmadik átéli... Világszerte számtalan díjjal méltán jutalmazott alkotás.


3. Transamerica



Bree, lánykori nevén Stanley transzszexuális. Hosszú évek óta magányosan él Los Angeles-ben, és arra készül, hogy teljes értékű nővé váljon. Már csak egy hét, és az utolsó műtéten is túl lesz, férfiteste végérvényesen nőivé változhat. Ám egy váratlan telefonhívás nem csak a műtét idejét teszi kétségessé, hanem az egész életét a feje tetejére állítja. A New York-i rendőrségen prostitúció és drogügyek miatt letartóztatták 17 éves fiát; mivel Toby anyja már nem él, őt keresik meg. Bree nem akar tudomást venni a fiúról, akinek létezéséről a telefonhívásig nem is tudott, de terapeutája határozottan ellenzi a műtét addig, amíg nem tud szembenézni a múltjával. Bree kelletlenül elutazik New York-ba, és képtelen bevallani Toby-nak, hogy a konzervatív középosztálybeli női külső valójában az apját rejti; inkább egy egyházi segélyszolgálat tagjaként tünteti fel magát. Amikor rájön, hogy Toby Los Angeles-ig akar stoppolni, csak hogy megkeresse az apját, felajánlja, hogy magával viszi. Mindezt azzal a hátsó szándékkal teszi, hogy útközben majd kirakja a nevelőapjánál. A hosszú út alatt találkoznak múltjuk szereplőivel, és nemcsak egymást, hanem saját magukat is megismerik...

2. Angyalok Amerikában



Tudom, hogy ez egy tévé minisorozat, de akkor is itt a helye :)
A történet egyik szála egy meleg férfiről szól, aki elhagyja szerelmét egy mormon vallású magas beosztású hivatalnokért, aki sokáig próbálja elnyomni magában saját neme iránti vonzalmát. A történet másik oldalán a képmutató, konzervatív politikus áll, aki miközben kívülről a konzervatív ideológia elkötelezettje, valójában korrupt, másokon átgázoló ember, emellett AIDS vírussal fertőzött, amit mindenáron el akar titkolni a társadalom elől. A történet a konzervatív Ronald Reagan-i időkben játszódik, amikor az intoleráns társadalom olyan kényes témákkal találja szemben magát, mint a vallás, a melegek, és a 80-as években igazán elterjedő AIDS, amely ekkor már nem csak a homoszexuálisokat érinti.
Hihetetlenül megrázó és elgondolkodtató, nagyszerű színészek tolmácsolásában. Ennél a filmnél lettem odáig Justin Kirkért.


1. C.R.A.Z.Y.



1960. december 25-én megszületik Zac Beaulieu, egy átlagos kertváros átlagos családjába negyedik fiúgyermekként, egy mélyen szerető anya és egy fiaira végtelenül büszke apa óvó karjaiba. Zac legkisebb fiúként az apja kedvence lesz, közös kocsikázásaik, titkos nassolásaik legszebb gyermekkori élményeivé válnak. Ám korán kiderül, hogy Zac Beaulieu más, mint a többiek, különös egyénisége akaratán kívül indít el egy törésvonalat kettejük kapcsolatában. Az évek telnek, a kamaszkori lázadásokat a Pink Floyd, a Rolling Stones és David Bowie zenéje röpíti a szárnyán. Zac élete pedig folyamatos útkeresés. Ugyanolyan erővel akarja saját magát, a vágyait és identitását megtalálni, mint amilyen kétségbeesetten próbál megfelelni az apjának.

Ez az én toplistám. Ezen felül szeretném még megemlíteni a következő filmeket, amik szerintem meghatározóak:

Madárfészek, Philadelphia, Lesz ez még így se, Milk, És a zenekar játszik tovább, Shelter.

Végezetül még megemlíteném, hogy az Otthon a világ végén filmben csalódás volt, könyvben viszont egy nagyszerű élmény.

1 megjegyzés:

  1. Az órákat láttam, elég megrázó film volt, sose felejtem el ahogy belesétált a folyóba Virginia.

    VálaszTörlés