2011. január 7., péntek

13. Vadászat a Rudasban


Először is egy kis történelem: /a fürdő holnapjáról/

"A XV. században a török uralom idején alakult ki a mai fürdő központja, a törökfürdő. A 10 m átmérőjű kupola alatt, amelyet 8 oszlop tart, egy nyolcszögletű medence foglal helyet. A termálfürdőt 1936-tól  kizárólag férfiak látogathatták. A 2005-ben befejezett felújítás óta erre már a hölgyeknek is lehetőség nyílik a keddi és társas napokon. Az uszoda, amely gyógyuszoda jelleggel és szaunával üzemel, 1896-ban épült.

Ivócsarnokában a Hungária, az Attila és a Juventus források vize fogyasztható ivókúra keretein belül."


Jó dolog fürdőbe járni, kikapcsolódás, ellazítja az embert egy fáradt nap, hét, év után. Ritkán jutok el, általában évente kétszer és itt pesten ezidáig csak a Széchenyihez volt szerencsém, ami szerintem nagyon hangulatos a kinti medencéivel.

A héten adódott egy lehetőség, hogy az egyik haverommal elmentünk a Rudasba. Régi török fürdő hagyományait őrzi, olyan napon mentünk, amikor csak férfiak vannak és fél áron be lehet jutni. Haverom már többször volt, én először, azt mondta ne vigyek magammal semmit, mindent adnak a fürdőben. Megkaptuk a sorszámunkat, kb fél órát várakoztunk, majd bejutáskor kaptunk egy kis köténykét, amiben lófrálhatunk a fürdőben. Ez a kötényke elől eltakarja a lényeget, a popsi szabadon nézelődik. Előszőr zavarba ejtő volt ez az egész számomra, de aztán láttam, hogy nem feszeng itt senki, sikerült természetesnek vennem a dolgot. Belül építészetileg nagyon hangulatos, őrzi a régi török fürdő kinézetét, mondjuk kivülről ráférne egy felújítás, mert elég romosnak hat.

A fürdő résznél az elő térben vannak zuhanyok, ahol az ember előtisztul a fürdőzéshez, arra felé vannak a mellékhelységek is. Betérve a fürdő részbe középen van egy nagy medence, a terem mind a 4 sarkában van egy kis medence különböző hőmérsékletekkel, 28-42 fokig terjedően. Van egy szárazszauna és egy gőzös is. Kicsi az egész, de hangulatos.

Valszeg az ilyen férfi napokon lézengenek a melegek. Láttunk is egy srácot, aki nagyon nézelődött, követte a srácokat, köztük minket is, valszeg vadász idény volt nála. Néha már zavarba ejtő volt a "nem akarok feltűnően nézni" nézése és minden helységben megjelenése, amerre mentünk. Mondjuk érdekes dolog egy fürdőben ismerkedni, tőlem ez elég távol áll. Valszeg nem komoly kapcsolatot keresett a srác.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése