2011. január 15., szombat

17. Black Swan


Több helyen olvastam, hogy nagyon dicsérik és látva, hogy mindenféle díjra jelölve van a film és elkezdte begyűjteni az elismeréseket, gondoltam bepróbálom. Bevallom őszintén nem vagyok egy balett rajongó, de úgy gondoltam, hogy ha az a rendező, akinek köszönhetjük a Requiem egy álomért és a Pankrátor című filmet, akkor ez egy nem mindennapi élmény lesz.

A film arról szól, hogy egy lány, nagyon vágyik arra, hogy az új felfogásban lévő Hattyúk tava feldolgozásban övé legyen a főszerep és mikor megkapja, akkor hogyan birkózik meg ezzel a feladattal. A darab különlegessége, hogy egy ember játssza a fehér és a fekete hattyút. Benne kell lennie az ártatlanságnak és a naivitásnak, valamint az ellenállhatatlannak és a bujaságnak. A főszereplő lányban meg van a fehér hattyú, a feketére rá kell találnia önmagában, erre van segítségére a darab rendezője, koreográfusa. A film kegyetlenül, néhol már szinte thriller és horrorisztikus villanásokkal ábrázolja, milyen az, amikor az ember annyira vágyik a tökéletességre, hogy minden porcikája és idegszála azon van, hogy ez sikerüljön neki. A főszereplő vágya teljesen átitatja a lelkét, az érzelmeit és az elméjét, amikor átéli teljesen mindazt a való életben, amit a szerep megkíván tőle, az már félelmetes.

Natalie Portman nekem eddig a Leon a profiból és a Közelebb című filmből volt ismerős és varázslatos, - Star Warst inkább hagyjuk-, ezzel a filmmel számomra és valószínűleg a világ számára is bebizonyította, hogy korunk egyik legtehetségesebb fiatal színésznője. Alakítását értékelve azt hiszem a legmegfelelőbb, ha azt mondom, hogy and the oscar goes to... (ha nem ő kapja, balhé lesz :)


A mellékszereplők is zseniálisak. Vincent Cassal nagyszerű az rendező személyében, Mila Kunis a barátnő és vetélytárs bőrében kápráztat el minket, Barbara Hersey fegyelmezettségétől és féltő szigorától egyszerűen mi is fulladozunk a lányával együtt, Winona nem sok lehetőséget kapott, de mégis nagyszerű a kiöregedett és szétcsúszott balerina szerepében.

A filmben a fényképezés, a vágás és nem utolsósorban a rendezés és a zene is csodálatos. Amit Clint Mansell művelt Csajkovszkij zenéjével a filmben, az egyszerűen mestermunka.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése