2014. november 25., kedd

328. Kódjátszma

"A II. világháború idején Alan Turing (Benedict Cumberbatch), a különc matematikus segített megfejteni az Enigmát, a nácik által használt, feltörhetetlennek tartott üzenettitkosító berendezés kódrendszerét, és a történészek szerint ezzel két évvel rövidítette meg a háborút. Mivel az akció rejtve maradt, ezért elismerés helyett kirekesztettség és nyilvános megszégyenítés volt a jussa (mivel bizonyítottá vált a homoszexualitása), melyet csak tavaly, halála után bő 70 évvel vontak vissza. A Kódjátszma az ő története."

Forrás: aeonflux
Santiago: Nyáron tudtam meg az Igaz szívvel című filmből, hogy Alan Turing mivel járult hozzá a II. világháború befejeztéhez és, hogy nem tüntették ki a mássága miatt. Pár hónappal később kiderül, hogy film készül(t) az életéről. Kíváncsian várom a filmet.


2 megjegyzés:

  1. Elég sok nagy koponya, tehetséges ember, nagy művész van köztünk. De a korukban ezek a másságuk miatt sokszor meg nem értetett, kitagadott emberként éltek. Majd az utókor felemel, amikor már e személyes vonatkozás eltörpül amellett, amit letettek az asztalra.

    Én is 30 felé jöttem rá arra, hogy - számomra legalábbis - a legfontosabb, hogy mit hagyok az utókorra: minél több embert meg kell ismerni; minél több dolgot le kell tenni az asztalra, ami miatt az utókor majd emlékezni fog ránk, őrizni fogja az emlékünket. Ez hatványozattan igaz ránk, akiknek nagyobb esélyük van arra, hogy nem lesz családja, kik tovább vigyék az örökségünket. Szerintem fontos, hogy az emberekben ne az a kép éljen rólunk, hogy mi leginkább melegek vagyunk, s ezzel tűnünk ki, hanem valami mást, valami számukra is hasznosabbat letettünk az asztalra. :)

    VálaszTörlés