2016. január 17., vasárnap

376. Nap nap után

Már mikor elolvastam a fülszöveget éreztem, hogy ezt a könyvet el kell olvasnom. Szeretem, amikor kicsit elrugaszkodva a hétköznapi valóságtól, egy olyan kreatív megoldást hoznak létre, ami egyben lehetne hétköznapi is.



Ugye adva van "A", aki saját magát fiúként értelmezi. Ő egy lélek, aki rendelkezik tudattal, emlékekkel, érzelmekkel. Viszont nem rendelkezik saját testtel. Minden reggel másik testben ébred, másik élethelyzetben találja magát. Ami biztos, hogy a korának megfelelő testben ébred, ami nem biztos, az a nem, a kinézet, a társadalmi körülmény, a szexuális orientáció. Érdekes volt napról napra látni, hogy kinek a bőrében találja magát és kinek a napját kell élnie. Volt kövér fiú, drogos fiú, meleg srác, leszbikus lány, sportoló srác, jó tanuló, gazdag, szegény, bevándorló és színesbőrű. "A" a saját szabályai szerint "játszik". Az adott ember emlékeiből táplálkozva éli annak mindennapi életét, nem variál át semmit, ha olyan dolog történik, amit nem szeretne, hogy az illető emlékezzen rá, akkor azt el tudja homályosítani.

"A" egy nap találkozik egy lánnyal, Rihannonnal, akibe beleszeret. A lány jár egy sráccal, aki nem veszi őt figyelembe, meg sokszor megalázza. Főhősünk itt hozz egy döntést, hogy olyan randi napot ad ennek az angyalnak, amilyet megérdemel. És a randi nagyon jól sikerül. A bonyodalom ott kezdődik, hogy a lány barátja másnap semmire sem emlékszik, "A" pedig más testben ébred. Ezek után elindul a hajsza, hogyan tudná megoldani, hogy mindennap láthassa a lányt és valahogy a közelébe férkőzzön. Megszegi a saját szabályait, beleavatkozik az éppen adott személy aznapi életébe. Végül eljön a nap, amikor színt vall a lánynak. Természetesen a lány kétségekkel fogadja a dolgot. Idővel megpróbálják áthidalni ezeket a dolgokat, megpróbálnak mindent megtenni a szerelmükért. Csak nehéz egy olyannal együtt lenni, aki mindennap máshogy néz ki...



A könyvet David Levithan írta, akiről már írtam a Will és Will című könyvvel kapcsolatban. Tetszik a stílusa, a kreativitása és a megoldásai az írónak. Egy valami nem tetszik nála. Ahogy befejezi a könyveit. Nekem mindig marad egy kis üresség, mikor leteszem a könyvet, hogy még olvastam volna, hogy olyan semmilyen lett a lezárás. Remélem lesz folytatása a könyvnek, mert szívesen olvasnám tovább a fejleményeket. Jelent meg egy úgymond második kötet, ami Rihannon szemszögéből meséli el történetet "A"-val.


A könyv egy olyan aktuális témát feszeget, ami azt veti fel, hogy kibe lehetünk szerelmesek, kihez vonzódhatunk szexuálisan. Mennyire számít ezeknél: a kor, a kinézet, a belső tulajdonságok, az anyagi helyzet, a bőrszín és a szexuális orientáció. Az lenne az ideális, ha az ésszerűség határain belül, ezek nem számítanának. Olyan párt kellene mindenkinek választania, ami neki megfelel és nem a társadalmi vagy a környezeti elvárásoknak megfelelni.

Romeón terjeng több embernél is egy kiírás. Jól összefoglalja, hogy szerintem, hogyan is kellene működnie egy normális párkeresésnek. Ez a következőképpen szól: 

"A külső megfog, a belső megtart, a jó szex  pedig hozzáláncol."

2 megjegyzés:

  1. A könyv alapötlete tényleg jó. Akár még film/sorozat is lehetne belőle. S ahogyan tálalni tudod. Tisztára meghoztad hozzá a kedvemet! :) Kár érte, ha tényleg "összecsapott" a vége.

    VálaszTörlés