2014. december 3., szerda

330. Gyorséttermi ételek

"A gyorsétterem abban tér el az átlagos éttermektől, hogy a rendelést követően egy-két perc alatt kiszolgálják vendégeiket. Az ételek általában mélyhűtött alapanyagokból, jól kidolgozott néhány másodperces főzési folyamat alatt készülnek el. A legtöbb gyorsétterem franchise rendszerben működik, ami logisztikai szempontból különösen előnyös."

Forrás: wikipédia

Hamburger

"A hamburger grillezett, fűszeres marhahúsmassza, lapos, enyhén pogácsa formájú a mi fasírtunkhoz hasonló ételféleség, amelyet zsemle formájú péksüteménybe helyeznek. A gyorséttermek jellegzetes kínálata." 

Forrás: wikipédia

Jó pár évvel ezelőtt mikor megnéztem a moziban a Super Size Me című dokumentum filmet, ami arról szólt, hogy egy pasi 30 napon keresztül csak McDonald’s kaján élt. Bemutatta, hogy milyen ételek vannak ott, milyen összetevőkkel, milyen hatással lehetnek a gyorséttermi kaják az emberek szervezetére. Az ember tudta ezeket, hiszen tele van velük a net, még is kicsit sokkoló volt látni. Annyira hatással volt rám a film, hogy majd egy évig nem is bírtam semmilyen McDonald’s vagy más fajta hamburgeres ételt megenni, ha megéreztem az illatát, felfordult a gyomrom. Aztán szép lassan visszaszoktam. Nem szoktam minden nap ilyen ételeket enni, de időnként becsusszan. 

Anno mikor New Yorkban jártam betévedtünk az ottani mekibe. Legalább háromszor annyi választék van ott kajákból, mint nálunk és olyan mennyiségben adják, hogy az ember nem csodálkozik, hogy az amerikaiak nagy része el van hízva. A kis kóla ott nem 0,25 l, mint nálunk, hanem 1 liternél kezdődik. Sült krumplival és kólával igen népszerű. Leghíresebb éttermek, ahol lehet kapni: McDonald’s, Burger King, Wendy's, KFC, Fridays, Sunny Dinner.



Pizza

pizza olasz eredetű étel, ami mára az egész világon elterjedt. Alapja egy kelt tésztából készült vékony lepénykenyér, melyet paradicsom vagy tejföl alapú szósszal borítanak, és erre különféle feltétek kerülnek, (a leggyakoribbak a különféle zöldségek, gomba és felvágottak), a tésztát végül reszelt sajttal szórják meg és sütőben megsütik. Jellegzetes fűszerei közé tartozik az oregánó és a pepperoni. Az eredeti olasz pizzára szeletelt mozzarellát, bazsalikomot és olíva olajat tesznek, erre kerülhet további feltét.

Forrás: wikipédia

Általában a tetejére ketchupot, paradicsomszószt vagy majonézt szoktak rakni. Híres helyek: Pizza Hut. Itthon népszerű a Don Pepe, a Pizza King, a Pizza Forte és kezdi ellepni a metró megállókat a Pizza Trió. Én imádom a pizzát, ha választanom kéne a gyorséttermi kaják közül, biztos ez mellett tenném le a voksom.


Hot dog

"A hot dog egy virsliből és úgynevezett hot dog kifliből álló, melegen felszolgált étel. A főtt virslit puha, félbevágott hot dog kiflibe helyezik és általában mustárt tesznek a tetejére. Mustár helyett sokféle szószt (majonézketchupcsiliszósz) vagy felvágott zöldségeket, savanyúságot is tehetnek a virsli mellé a kiflibe."

Forrás: wikipédia

Itthon szoktam készíteni hot dogot. A hot dog kiflibe rakom a virslit, mustárt, ketchupot, reszelt sajtot, egy kis kígyóuborkát és hagymát. Kint New Yorkban kóstoltunk a Nathan's féle hot dogot. Egyszerűen isteni. Amerikában elég népszerű étel a futball és baseball meccseken. Szexuális jellege is van a hot dognak. Egyik híres felhasználási lehetősége volt a Legénybúcsú című Tom Hanks filmben még a 80-as években, ahol a férfi sztriptíz bárban a srác úgy szolgálta fel a hot dogokat, hogy az egyik kiflibe a saját farkát rejtette. Bécsben az adventi vásáron sült kolbásszal szolgálják fel a hot dogot. Nagyon finom.


Gyros

"A gírosz (görögül: γύρος, angolos átírás szerint gyros) egy forgatásos eljárással készített görög húsétel, mely valószínűleg az Oszmán Birodalomból származik. A szó eredeti verziója, a ντονέρ a török döner („forgó”) szóra vezethető vissza, a gírosz ennek a tükörfordítása. Az ételt gyakran pitában tálalják szendvicsként, ilyenkor különböző zöldségekkel és öntetekkel ízesítik a húst."

Forrás: wikipédia

Nagyon sokáig nem szerettem ezt az ételt. Az elmúlt kb másfél évben szoktam rá. Időnként eszek. Jobban szeretem a tálat, zöldséggel, sült krumplival és pitával. Jöhet rá mindenféle szósz is. Itthon általában török éttermeknél lehet kapni.


Burrito

"A burrito Észak-Mexikó és az USA Mexikóval határos államainak jellegzetes étele. Általában búzalisztből készült tortillába tekert babbólfokhagymából és pikáns marhahúsból áll össze, méretes, tápláló étel."

Forrás: wikipédia

Lehetett kapni a Mekiben és a Burger Kingben is, de én mexikói étteremben próbáltam. Finom, de ritkán eszem.


Biztos lehetne még több gyorséttermi kaját is összeszedni, de az 5 legelterjedtebbre próbáltam koncentrálni meg a velük való élményeimre. Lehetne taglalni, hogy mennyire egészségtelenek vagy sem, de ezt inkább kihagynám. Inkább az érdekelne engem, hogy kedves Olvasóim, melyik gyorséttermi kaját szeretik. Ezzel kapcsolatban lesz egy szavazás. Mivel általában az ember több dolgot is szeret, így a szavazásnál lesz lehetőség többet is választani, nem kell egyre koncentrálni.

2 megjegyzés:

  1. KFC-ben most is van, meg a Burger Kingben megint van burito. Amúgy a KFC amerikában nem népszerű? Mert a hamburgeres felsorolásnál kihagytad.

    VálaszTörlés