2014. január 11., szombat

264. A Wall Street farkasa

Még tavaly év végén mentünk el megnézni ezt a filmet. Egy olyan 3 órás filmélményt kaptunk, ami felül múlta a várakozásainkat. Sejtettük, hogy Martin Scorsese és Leonardo DiCaprio újabb közös munkája ismét egy kiváló munkát tesznek le az asztalra, de nem gondoltuk, hogy ilyet. A film egyben drámai és komikus is. Az ember egyszerre elítéli a látott dolgokat, közben meg jól szórakozik rajta.


Film tartalma: 

"A pénz sosem elég. Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) becsületes tőzsdeügynökként kezdte pályafutását, de az amerikai álom őt is utolérte. A 80-as évek végére az egyik legnagyobb brókercég tulajdonosa lett, 26 évesen heti 1 millió dollárt keresett. Az idáig vezető út azonban korrupcióval és tisztességtelen üzletekkel kikövezett csábító hullámvasútnak bizonyult. 
Mert minél nagyobb volt a kísértés ő annál többet akart, mit sem törődve az illegális üzelmekkel és a nyomában loholó FBI ügynökökkel. Még több pénz, még több hatalom, még több nő és megint még több pénz: ez Jordan életfilozófiája. És hogy a szerénység egy túlértékelt erény. Jordan és falkája azt sem tudták mit kezdjenek az illegálisan megszerzett milliárdokkal, de vajon a jéghegy csúcsáról merre vezet az út?"

Forrás: port.hu

Ismét bebizonyosodott előttem, hogy Leonardo korunk és korosztályának egyik legjobb színésze. Ez már nem az a hősszerelmes srác a Titanicból. Ő már egy igazi színész! Olyan jellemfejlődésen megy keresztül a karaktere, amit keveset tudtak volna így eljátszani. Hihetetlen precizitással és átéléssel ábrázolja a karaktert. Elhisszük neki, mikor még ártatlan és mikor már abszolút nem az, amikor még erkölcsös és amikor már azt sem tudja mit jelent az. Ha ezért a szerepért nem jelölik Oscar díjra, akkor nem tudom miért fogják. Nagyon megérdemelné. Sőt! Én szívesen nyújtanám át neki a díjat ezért az alakításáért. Majd január 16-án kiderül, jelölik e, akkor jelentik be az Oscar jelöltek listáját.


Az ember tisztában van vele, hogy a pénz iránti vágy ki tudja fordítani magából az embert. De nem hittem volna, hogy ennyire. A legelején még szinte "szende szűzként" kerül be a brókerek világába, majd mikor ráérez az ízére, hogy hogyan lehet az emberek hiszékenységét és butaságát kihasználni és manipulálni őket. Nem erkölcsös, de szabályokat betartva szerzi meg a millióit. Aztán még több kell, itt már törvénytelen eszközöket is bevet. És elszabadul a pokol. Azt hiszik bármit megtehetnek. Vesztegetés, orgia, alkohol, drog és kurvák tömkelege. A film nem finomkodik az ilyen jelenetekkel, kőkeményen bemutatja.




Néhány ilyen jelenet kicsit viccesre vannak véve, az egyik legjobb jelenet a filmben, amikor Leonardo által alakított bróker gyógyszer hatására teljesen "beáll", mozgását és beszédét képtelen koordinálni és próbál a hotelből kijutni a kocsijához. Olyan jelenetet látunk, mint a régi 20-as években a néma filmeknél, amikor mozgással, hang nélkül eljátsszák a jelenetet.


A film igaz történet alapján készült, Jordan Belfort őszintén megírta könyvében, hogy hogyan jutott legalulról a csúcsra, hogyan került börtönbe, majd vissza sikeres trénerként és előadóként az élet körforgásába.

A filmben érezhető, hogy ez a pasi egy erkölcstelen, velejéig romlott ember volt, de a neten utána olvasva jöhetünk rá, hogy ennél sokkal érzéketlenebb pöcs volt. Egy interjúban megkérdezték tőle, hogy mit érez azzal kapcsolatban, hogy sok embert milliókkal átvert. A válasz annyi volt, hogy semmit, hiszen nem halt meg senki. Ebből a válaszból, tényleg elhihető az, amit a filmben láttunk, hogy ez nem a fantázia műve. Ez a kőkemény valóság.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése