2014. január 9., csütörtök

263. Vámpírok bálja

Régóta szerettem volna ezt a színdarabot megnézni, de a magas jegyárak valahogy mindig visszatartottak. Karácsonyra végül kaptam rá jegyet, így múlt vasárnap volt szerencsém látni.

Mielőtt elmentem megnézni, tudtam, hogy ez eredetileg egy Roman Polanski film, ami 1967-ben mutattak be. Ezen kívül még annyi tudásom volt, hogy itthon nagyon nagy népszerűségnek örvend ez a musical. Szóval mondhatni Vámpírbál szűzen ültem be az előadásra. A történet itt olvasható: Vámpírok bálja.


A darabot 1997-ben kezdték el játszani Bécsben, ahol hatalmas közönség, szakmai és kritikai sikereket aratott. Elindult világ körüli útjára, több országban is bemutatták.Szinte mindenhol siker volt, kivéve Amerikában, ahol annyi változtatást eszközöltek a darabot, hogy szinte elvesztette teljesen a mondani valóját és a közönség nem annyira volt vevő rá. Magyarországon 2007-ben mutatták be a PS Produkciónak köszönhetően, állami támogatás nélkül. A darabnak helyszínt a Magyar Színház adott, a musical akkor tud műsorra kerülni, mikor a színházban éppen téli vagy nyári szünet van. Ilyenkor több napon keresztül, akár többször is műsorra tűzik. A darab annyira sikeres lett, hogy az országból szerveznek utakat az előadásra, sőt más országokból is jönnek megnézni, pl: Lengyelország, Szlovákia és Japán. A magyar előadás hatalmas népszerűségnek örvend. 

Az első bemutatónál a főpróbákon maga Polanski is részt vett, felügyelte a darab elkészítését. Zenéjét az a Jim Steinman szerezte, aki olyan világsztároknak írt dalokat, mint Bonnie Tyler,Meat Loaf vagy Celin Dion. Trükkös volt a zeneszerző, mert a zene megírásánál fölhasználta régebbi szerzeményeinek a zenei alapjait, így a közönségnek még jobban emészthetővé és fogyaszthatóbbá vált a darab zenéje. Ami a legjobban vissza köszön a darab zenei alapjában, az Bonnie Tyler Total Eclipse of the Heart című száma.

A magyar szöveget, az a Miklós Tibor írta, aki itthon nagyon sok musicalt írt vagy fordított (Evita, West Side Story, Hair, Jézus Krisztus Szupersztár). Ezenkívül olyan magyar sztároknak írt dalokat, mint Cserháti Zsuzsa, Vikidál Gyula, Szűcs Judit vagy a Crystal.

A jelmezt és a díszleteket Kentaurnak köszönhetjük, aki itthon és világszerte elismert a munkái alapján.

Ilyen közreműködő mellett nem csoda, hogy siker lett ez a darab és hogy a közönség ennyire szereti.


A szereplőket hosszasan válogatták ki, olyanok kerültek címszerepbe, akik eddig nem nagyon ismert a közönség és ennek a darabnak köszönhetik hírnevüket.

A címszereplő Krolock grófot, a fővámpírt eredetileg Egyházi Géza játszotta, aki 2010-ben díjat kaopott alakításáért. Egyébként midnegyik szerepet többen is játszák, többen megtudják mutatni tehetségüket ebben a darabban. Én végül Bot Gábor főszereplésével láttam a darabot. Nagyon jó hangja van a pasinak, egyszerűen tátott szájjal hallgattuk, ahogy énekelt. Minden szereplő nagyon jó volt, lubickoltak a szerepben. A közönség pedig hálásan fogadta az előadást. A darab végén a tapsnál beadták a darab alapzenéjét, alá pedig a Queen We Will Rock You dal dobszólóját tették, amire a közönség felállva, ritmusnak megfelelően tapsolt.

A darabban a melegség is szerepet kapott, a főszereplő vámpír fia meleg volt és az egyik fiatal férfi halandóba szerelmes lett. Sok komikus helyzetet okozott ez a szituáció. 

Az embereket az utóbbi években amúgy is vonzza a vámpírok mitológiája, hiszen nagy sikerrel mennek a mozikban az Alkonyat filmek, vagy tévében a Vámpírnaplók vagy a True Blood sorozatokat. Az embereket mindig is vonzotta a sötétség, az ismeretlen, a misztikuma ezeknek a lényeknek. Ezt például a darabban nagyon jól ábrázolja, hogy a főszereplő lány miért is vonzódik a fő gonoszhoz és az ő báljához. 
Hihetetlen élmény volt ez a darab. Úgy érzem, hogy ezt nem volt elég egyszer látni, még el kell majd mennem megnézni ezt a darabot.

Megosztok egy dalt a darabból, sajnos nem HD minőség, de nekem így is tetszik. 

Teljes a sötét

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése