2013. július 10., szerda

227. A tündér hangja

Július 9-én ünnepelte 58. születésnapját Kovács Nóra, aki az egyik legtöbbet foglalkoztatott magyar szinkronhang. Ő nálam az abszolút favorit, egyszerűen bármit el tud játszani a hangjával. Kezdve a szőke cicababától a fajsúlyos szerepekig. Olyan nagy színésznőket szinkronizált már pályája során, mint Sophia Loren, Elizabeth Taylor, Ingrid Bergman, Greta Garbo vagy Katharine Hepburn. Az utóbbi évtizedekben olyanoknak kölcsönözte a hangját többször is, mint Carrie Fisher (Star Wars), Meryl Streep, Goldie Hawn, Diane Keaton, Jessica Lange, Jamie Lee Curtis, Cate Blanchett, Diane Lane, Sally Field, Helen Hunt, Debra Winger, Barbara Hersey, Barbra Streisand. Állandó magyar hangja három színésznőnek: Michelle Pfeiffer, Emma Thompson és Kim Basinger. Bud Spencer és Terence Hill filmekben is gyakran feltűnt, neki köszönhetjük, hogy tudjuk mi az a zsugabubus.


1978-ban végzett a Színház- és Filmművészet Főiskolán. Gyakorló éveiben a József Attila Színházban játszott, majd a diploma megszerzése után a Vígszínházhoz szerződött, ahol 1993-ig volt. Ezután szabadúszó lett, 2004-2005-ig a Soproni Petőfi Színház tagja volt. Prózai és zenés darabokban is jelentős szerepeket játszott.


Főbb színházi szerepei:

Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról
Jó estét nyár, jó estét szerelem
Kőmíves Kelemen
Légköbméter
Vízkereszt vagy amit akartok
Macska a forró bádogtetőn
A vágy villamosa
Liliomfi 
Nóra
Játszd újra, Sam

Mostanában már nem szokott színpadon szerepelni, egyetlen egy szerepét tartotta meg a Vígszínházban, a Játszd újra, Sam című darabot, ami már 1983 óta van műsoron és több, mint 400 előadást élt meg.


Főbb szinkron munkái a tévéből:

Tövismadarak
Dempsey és Makepeace
Hidegsebész
Gyilkos elmék (8. évadtól)
New York-i Helyszínelők (7. évadtól)
Egy rém rendes család (néhány részig helyettesítette Básti Julit, aki szülési szabadságon volt)
Szépség és a szörnyeteg (régi változat)
Boston Legal
Downtown Abbey

Tavaly a Kossuth Rádióban volt egy műsor, ahol ismert szinkronhangokat hívtak meg egy interjúra. Ennek a műsornak ő is vendége volt, ahol elmondta, hogy iskolás korában kezdett el szinkronizálni, nagyon szereti csinálni. Az interjúban megemlékezett Szakácsi Sándorról, akivel hosszú éveket töltött színpadon a Vígszínházban, és a szinkron életének a felét is vele töltötte, mert évtizedeken keresztül sokszor játszottak egy párt.

A magyarszinkron.hu oldalon szavazással fölényesen nyerte a magyar szinkron királynője díjat. Ingrid Bergman szinkronizálásáért a Gázláng című filmért a debreceni szinkronszakma díját nyerte. Ezt a munkáját még főiskolás korában készítette.


Egyszer találkoztam vele élőben, Szakácsi Sándor búcsúztatóján. Nem beszéltünk, csak ott állt a közelemben. Szerettem volna beszélni vele, elmondani, mennyire szeretem a munkásságát, kérni tőle egy aláírást, de a hely és az idő nem volt alkalmas erre. Remélem lesz majd erre megfelelő alkalom. 

Gyűrűk ura, Galadriel (tünde) hangja, vele kezdődik a film, mesélő szerepét is betölti


Lesz ez még így se című filmben Helen Huntot szólaltatja meg


Kim Basinger hangjaként


Tövismadarak
Szakácsi Sándorral készült szinkron

1 megjegyzés:

  1. A szerelem második látásra c. filmben alakított szinkron hagja (Emma Thompson) felejthetetlen. Örökre belopta magát a szívembe.

    VálaszTörlés