2012. január 29., vasárnap

50. Szemérmetlen tumblr


Ha az ember regisztrálja magát, és körbenéz az érdeklődési körében, egy olyan világban találja magát, amiben másodpercek alatt tud meg az ott levőkről mindent. Az emberek itt kirakják a videójukat, a kedvenc képüket, megosztják gondolataikat. Itt nem egy olyan közösség jön össze, mint a facebookon, hogy olyanok látják a dolgaimat, akiket ismerek, hanem itt a többségüket nem ismerem és valszeg soha az életben nem fogom őket élőben látni. Ismeretségeket köthetek olyan emberekkel, akik másik országban, vagy akár másik földrészen élnek. Lehet, hogy nem veszem föl a kapcsolatot az illetővel levélben, mégis tudom hogy néz ki, mert rak ki magáról képet, tudom mi az érdeklődési köre, mert arról megoszt mindenfélét és tudom, hogy mi történik vele, mi foglalkoztatja, mert gondolkodás nélkül kiírja. Olyan ez, mint a facebook, csak ismeretlenekkel. :D

Vannak akiket követek, vannak akik engem követnek. Ez általában oda-vissza működik. Az én Tumblr-m ismeretségének legtöbbje a meleg társadalomhoz tartozik. Mindenféle korosztály és nemzeti kultúra képviselteti magát. A 20-as éveik elején lévő felhasználók szinte már hátborzongatóan sok infót osztanak meg magukról. Az hagyján, hogy raknak ki magukról képet, amin látszik az arcuk, esetleg félmeztelen képet is megosztanak a néppel (közkedvelten elterjedt, hogy mindenki fölrak magáról keddenként félmeztelen képet, ezt Topless Tuesday hívják), de hogy már az intim részüket is mutogatják nyugalmi, izgatott és hasukat teleélvezett állapotban, számomra ez már kicsit túl intim. Lehet, hogy prűd vagyok, de én ilyet biztos nem tennék ki. Mondjuk már nem ez a korosztály vagyok :)

Napra kész infók vannak, ki szűz, ki mit szeret a szexben, mekkora a farka, ki él az anyjával, ki egyedül álló, ki unatkozik vagy éppen mikor kanos.

Sokszor óvva intenek minket, hogy ne osszunk meg túl sok infókat magunkról az ilyen közösségi oldalakon, mert lenyomozhatóvá válunk, visszaélhetnek az adatainkkal, de ahogy elnézem ezt a fajta világot, a fiatalságot ez abszolút nem érdekli.

Vajon azért teszik ezt, mert ebben a rohanó világban nem kapják meg a megfelelő figyelmet és az internet segítségével próbálják meg ezt kompenzálni. Csak így képesek felhívni magukra a figyelmet, csak így tudnak normálisan kommunikálni, emberi kapcsolatokat kialakítani? A kiírásokból arra lehet következtetni, hogy semmilyen kommunikáció nincs közöttük és a szüleik között és barátság is csak felszínesen van jelen az életükben.

Elszomorító, hogy ilyen irányba megy el a világ... olyan jövő vár ránk, ahol elvesznek az emberi kapcsolatok, a fizikális érintések, ahol majd csak interneten keresztül tartjuk a külvilággal a kapcsolatot és ha elmegy az áram, magányosan és kétségbeesetten fogunk ülni a monitort nézve..., persze árammal is magányosak vagyunk, de legalább akkor a látszat meg volt, hogy nem vagyunk egyedül....


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése