2012. január 28., szombat

48. Meditáció, a test és a lélek nyugalma


"A meditáció rendszerint olyan lelkiállapotra utal, amikor a testet tudatosan ellazítjuk, és szellemünket átengedjük a nyugalomnak és a belsőnkre való koncentrálásnak. A cél a lelki béke, megnyugvás keresése. A meditáció jelenlét. Megszűnik minden, az Itt és Most van.

A meditációt évezredek óta, több kultúrában alkalmazzák, mivel számtalan előnye van. Mind a testünkre, mind az elménkre, mind az érzelmeinkre hatást gyakorol.

Amikor valaki meditál, mindössze annyit tesz, hogy az elméjét egy bizonyos dologra összpontosítja.Valójában egy könyv olvasása vagy egy film nézése ugyanúgy egyfajta meditáció." (wikipedia)


A minap az egyik barátnőm rávett, hogy menjek el vele egy meditációra. Sosem vettem még részt ilyenen, kicsit féltem, milyen is lehet. Milyen emberek lesznek ott, mennyire akarnak majd "megtéríteni".

Egy lakáson kb. 10 fős csoport jött össze. Többségük már ismerte egymást, néhányan voltunk, akik először jártunk ott. Először volt egy kis beszélgetés, teát iszogattunk, mindenki az általa ismert emberkével cseverészett. Végül elérkezett a meditáció ideje.

Körbeültünk, lehetett székre, kanapéra vagy a földre ülni, mindenki azt választotta, ami neki kényelmes. Volt egy moderátor, aki irányította a meditációt. Csukott szemmel ültünk, figyeltünk a vezetőnk hangjára, utasításaira, elképzeltük amiket kért tőlünk. Figyeltünk a légzésünkre, a körülöttünk lévő "energiákra". Kb egy órán keresztül tartott ez az egész, a végén semmi extrára nem kellett számítani. Egyszerűen azt tapasztaltam, hogy nyugodtabb lettem, jót tett ez az ellazulás a testemnek, lelkemnek.

A meditáció után megbeszéltük pár mondatban a tapasztalatainkat, majd csoki és gyümölcsök társaságában beszélgettünk tovább. A beszélgetések innentől már nem korlátozódtak a meditációra, szabadon lehetett bármilyen témáról értekezni.

Nagyon kedves embereket ismertem meg ebben a közegben, akik nem akartak "megtéríteni", barátságosan és kedvesen fordultak hozzám, meghallgatták a mondandómat.

Jól éreztem magam, ha lesz időm, fogok még menni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése