2015. január 28., szerda

346. Filmek melegen ajánlva 7.

Az előző részek tartalmából: 1. rész, 2. rész, 3. rész, 4. rész, 5. rész, 6. rész.

Kódjátszma


"A II. világháború idején Alan Turing (Benedict Cumberbatch), a különc matematikus segített megfejteni az Enigmát, a nácik által használt, feltörhetetlennek tartott üzenettitkosító berendezés kódrendszerét, és a történészek szerint ezzel két évvel rövidítette meg a háborút. Mivel az akció rejtve maradt, ezért elismerés helyett kirekesztettség és nyilvános megszégyenítés volt a jussa (mivel bizonyítottá vált a homoszexualitása), melyet csak tavaly, halála után bő 70 évvel vontak vissza. A Kódjátszma az ő története."

Forrás: aeonflux

Vélemény: Mikor megnéztem az Igaz szívvel (The Normal Heart) című AIDS témájú filmet, abban említették Alan Turninget.Addig nem is hallottam róla. Lehet ez az én tudatlanságom, de őt eddig nem igazán "reklámozták". Pedig az emberiség neki és csapatának elég sokat köszönhet, hiszen feltörték a németek titkos kódrendszerét és ezzel a szakértők szerint 2 évvel rövidítették meg a II. világháborút és 14 millió ember életét mentették meg. A film 3 síkon fut felváltva. Láthatunk jelenetet a múltból, vagyis főhős gyerekkorából, a jelenből, amikor a kódfejésen törik a fejüket és az úgymond jövőből, amikor a mássága miatt meghurcolják őt. A végére pedig minden értelmet nyer, hogy mi miért történt az ő életében. Benedict Cumberbatch nagyon jól játssza a magának való, kicsit arrogáns matek zsenit. Nem hiába jelölték Oscar-díjra idén. Szereplőtársai pedig jól kiegészítik az ő játékát. Különösen örültem Matthew Goode jelenlétének., Szerintem jó színész és a kinézete sem elhanyagolható. Egyébként durva, hogy itt volt ez az ember, aki ilyen nagy tettet hajtott végre, titkosították az aktáját, mert ez egy titkos akció volt és a háború után mikor kiderült mássága, bíróság elé állították. Akkoriban Angliában ez bűnnek számított. Választhatott a börtön és a gyógykezelés között, hogy kigyógyuljon másságából. Ahhoz, hogy szabadlábon maradhasson és tovább kísérletezhessen találmányain, a kezelést választotta, végül öngyilkos lett. A kódfejtővel ő találta fel a számítógép elődjét, az alma szerepet játszott az életében (például a halálánál egy mérgezett almát találtak a szekrényén, sokat evett almát), állítólag az Apple cég az ő tiszteletére választotta az alma logót. Utólag 2009-ben Gordon Brown miniszterelnök bocsánatot kért az őt ért atrocitások miatt. 2013-ban a királynő kegyelemben részesítette.

Viharsarok


"Megtalálni igazi önmagunkat olyan utazás, mely ismeretlen, ködös vidékre vezet - távol mindentől, amiben valaha hittünk. A Viharsarok című film a kamaszkor drámája: mozgalmas, érzelemmel telt története önmagukat kereső kamaszok felnőtté éréséről szól. Szabolcs Bernarddal együtt egy német futballcsapatban játszik. Szobatársak, legjobb barátok, elválaszthatatlanok. Egy vesztes mérkőzés és csúnya vita után Szabolcs átgondolja életét és hazamegy Magyarországra az egyszerűbb élet reményében. Azonban ez a magány nem tart sokáig. Hazatérése után hamarosan találkozik Áronnal és kölcsönös vonzódás alakul ki a fiúk között, amikor Szabolcsot váratlanul felhívja Bernard, hogy Magyarországra érkezett."

Forrás: port.hu

Vélemény: Az első igazi komoly témájú meleg film. Nagyon szép a fényképezése a filmnek, a története is magával ragadó. A főszereplő 3 fiú nagyon jól játszik, a köztük kialakult kémia, szerelem megfelelően lett ábrázolva. Érződik, hihető, átélhető a történetük. A film nem tökéletes, vannak benne hibák. Durva, hogy ezt kell mondanom, de kár volt a szereplők szájába szöveget adni. Az csak rontott a helyzeten. Tőmondatok vannak és eléggé semmilyenek. A történet akkor működik igazán a filmben, amikor nincs dialógus. Ráadásul minden szereplő unottan, egyhangúan beszél. Semmi érzelem nincs a beszédükben és ez kicsit hiteltelenné teszi a hozzá tartozó jelenetet. Ha csak egyikük csinálja, akkor azt mondanám, hogy ez a színész hibája, de az összes szereplőre igaz ez, így ezt a rendező hibájának rovom fel. Hibának tartom azt is, hogy, amikor az egyik srácnál bemutatják kőkeményen, hogy milyen is az, amikor megtorlás van a mássága miatt és a szereplőnek elnyomják az arcán a cigarettát, majd levizelik, a másik megtorlást miért csak sejteti, hogy összerugdossák és megverik. Nem értem miért nem lehetett azt is keményen bevállalni és megmutatni. Legyen életszerűen bemutatva, hogy milyen kegyetlenség uralkodik a világban. A másik, ami szemet szúrt, hogy ha az egyik szereplő kiveri a másiknak, akkor legalább a keze mozogjon már.Ezt leszámítva a szex és az intimitás lélegzetelállítóan jól lett ábrázolva. A Szabolcsot játszó Sütő András markáns arca és teste gyönyörű és jó színész lesz belőle. Ha hagyják kibontakozni a továbbiakban.

2 megjegyzés:

  1. A Viharsarok c. film véleménynyilvánításoddal szó szerint egyetértek! Nem is fűzők hozzá semmit!

    VálaszTörlés