2014. február 21., péntek

273. Filmek melegen ajánlva 5.

Az előző részek tartalmából: 1. rész, 2. rész, 3. rész, 4. rész

AIDS = szerzett immunhiányos tünetegyüttes.

Ezzel a gyógyíthatatlan betegséggel foglalkozik a filmtörténet két igen meghatározó alkotása.

Philadelphia - Az érinthetetlen


Andrew Beckett - egy jól menő nagyvállalat tehetséges ügyvédje - homoszexuális. Ezt sikerül egészen addig titokban tartania, amíg meg nem támadja a halálos kór, az AIDS. A látható jelek miatt a vállalat elbocsátja Beckett-et, persze koholt vádak alapján. Andrew nem nyugszik bele a döntésbe, felkéri Joe Miller ügyvédet, vállalja el az ügyet. Joe először elutasítja a felkérést előítéletei miatt, de azután ügyvéd énje kerekedik felül, s elvállalja az ügyet. (Forrás: port.hu)

A film 1993-ban készült. A film azután készült, hogy egyre jobban köztudatba került ez a betegség, főleg úgy, mint a homoszexuálisok betegsége, a 80-as években a melegek rákjának is hívták az AIDS-t. Persze, ekkor már tudták, hogy ez a kór mindenkit érint, nem válogat nem, bőrszín, kor vagy szexuális irányultság tekintetében. Szexuális és vér útján terjed. Az AIDS eddig leghíresebb áldozata 1991-ben Freddie Mercury volt. A Philadelphia című film egyben arra is felhívta a figyelmet, hogy bárki lehet meleg. Nem biztos, hogy az illető beleillik a kialakult sztereotípiákba. Ott élhet mindennapjainkban, még sem tudjuk róla. Bárkit elkaphat, még egy kedves embert is. Szerintem kellett, hogy a főszerepet egy olyan színész alakítja, mint Tom Hanks, akinél jobban átlagembert senki sem tud alakítani. Így az ő alakítása és szerepének drámája még hatásosabb. Sikerült ezzel még jobban felhívni a figyelmet a betegségre. Az ügyvéd szerepén keresztül pedig ízelítőt kapunk a tolerancia és az elfogadás leckéjéből.  A film kasszasiker lett, Tom pedig elnyerte élete első Oscar-díját. A film betétdala is sláger lett, Bruce Springsteen énekli.



Mielőtt meghaltam


Ron Woodroof (Matthew McConaughey) villanyszerelőként tengeti hétköznapjait, de igazán a rodeók vakmerő világában érzi otthon magát. Egy öntörvényű, vérbeli texasi cowboy, aki nem tulajdonít különösebb jelentőséget a holnapoknak. Ebből az életigenlő mámorból egy sokkoló hír józanítja ki: HIV vírussal diagnosztizálják, az orvosok szerint már csak 30 napja van hátra. 1985-öt írunk, amikor még a szabadalmaztatott gyógyszerek hiányával kell szembenéznie minden egyes HIV-fertőzött betegnek. De Ron nem fogadja el a halálos ítéletét: kutatni kezdi a lehetséges gyógymódokat. Mexikóba utazik, ahol rátalál egy alternatív gyógyszerre, és más megoldás nem lévén, elkezdi becsempészni az USA területére. Ron, az AIDS-es Rayonban (Jared Leto) biztos szövetségesre talál, akivel minden kockázatot bevállalnak: közösen megalapítják a 'vásárlói klubot', ahol HIV-pozitív betegek havi tagsági díj ellenében hozzájuthatnak a kormány által nem jóváhagyott gyógyszerekhez, kiegészítőkhöz. A gyógyszergyártó cégek, a tudományos intézetek nagy kihívással néznek szembe, ugyanis a dallasi cowboy népes tábora, és az illegális gyógyszerek értékesítése egyre nagyobb visszhangra talál. Ron elszánt küzdelembe kezd: felveszi a harcot a kormány embereivel, hogy bebizonyítsa igazát, visszaszerezze méltóságát, és sorstársaival együtt elfogadják őt ebben a kegyetlen, életért folytatott küzdelmében. (Forrás: port.hu)

Érdekes, hogy 20 év kellett ahhoz, hogy ismét egy olyan horderejű film kerüljön a mozikba, ami újfent felhívja a figyelmet erre a betegségre. Sajnos még mindig él a köztudatban, hogy ez a melegek betegsége, pedig nem az. Egyre jobban terjed, igaz vannak már rá gyógyszerek, amikkel a tünetek egy ideig kezelhetőek és az ember élettartalma meghosszabbítható, de valahogy még mindig nem veszik komolyan, a védekezésre való felhívást.

A film teljesen másik szemszögből közelíti meg az elkapás lehetségességét. Főszereplőnk heteroszexuális, drogozik és prostituáltakkal hál. A filmben végig nézhetjük egy ember küzdelmét, amint egy drogos, kurvázó, homofób emberből egy életéért küzdő másokon és önmagán segítő ember lesz. Matthew McConaughey döbbentően hitelesen alakítja ezt a fickót és a szerep kedvéért csont soványra fogyott. Partnere Jared Leto, aki több év kihagyás után tért vissza a filmezésbe, ő is tökéletesen alakítja a transzszexuális drogos férfit, aki küzd a betegség ellen, segíti főhősünket küldetésébe  és szintén döbbenetesen lefogyott a szerep kedvéért. Alakításukért mindkettőjüknek ki néz egy-egy Oscar-díj, idén március 2-án, teljesen megérdemelten.

Érdekes, hogy sorozatban készülnek a rákkal és az egyéb betegségekkel kapcsolatos filmek, amik ellen nem tudsz védekezni. Ha hajlamos vagy rá genetikailag, bármikor előjöhet. Miközben itt van egy betegség, ami körül sok a tévhit, ami ellen lehetne tenni, hogy ne kapjuk el, még sem kap elég figyelmet. Pedig a filmekkel eléggé nagy közönséget lehetne elérni és egyben "okítani". Remélem nem kell újabb 20 évet várni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése