2014. február 7., péntek

269. Homophobia

"A homofóbia szó jelentése félelem, idegenkedés a homoszexualitástól, illetve a homoszexuálisoktól. Tágabb értelemben a homoszexuálisokkal szembeni ellenérzések, diszkrimináció általános megnevezése."

Forrás: wikipédia


Szerintem mindenkinek ismerős a helyzet, főleg a suliból, amikor az iskola vagy az osztály kemény csávói kipécézik a leggyengébb láncszemeket és állandóan őket szívatják, megalázzák, szóban vagy akár tettlegességgel is bántják. Ebben az esetben nem játszik szerepet, hogy a gyengébb fél melyik vallási felekezethez tartozik, eszik e húst, esetleg jó tanuló e, sőt a nemi hovatartozása sem játszik szerepet. Egyszerűen, ha ránézel ő egy szótlan, visszahúzódó, kicsit szerencsétlennek tűnő egyén, akire a kemény csávók rárepülnek. Megérzik a gyengeség szagát, mint ahogy Arany János is megírta: "vérszagra gyűl az éji vad". Felmerülhet az emberben a kérdés, hogy miért nem a saját súlycsoportjukból választanak prédát, a válasz pedig egyszerű. Akkor nem tudnák az erejüket, a hatalmukat fitogtatni, nem tudnának menők lenni, meg könnyű egy gyengébbel elbánni és aztán jót szórakozni rajta, van sikerélmény.


Valami hasonlóval állunk szemben ennél a meleg témájú rövid filmnél. A főszereplő Michael egy ausztriai laktanyában tölti mindennapjait. Csendes, visszahúzódó, önmagát belülről marcangoló. Ebben a közegben ő a leggyengébb láncszem, a tökös csávók állandó céltáblája. Idővel fény derül a másságára és itt jön elő a homofóbia erőszakos megnyilvánulása.


Az utolsó szolgálati estét egy erdőben tölti főszereplőnk egy másik sráccal. Aki, ha kettesben vannak jó fej, de ha mások is jelen vannak, akkor ő is pöcsfejjé válik. A két srác az éjszaka alatt, hosszasan elbeszélget, majd egy félreértett szituáció következtében Michael-ből kiszakadnak az évek óta felgyülemlett félelmek, sérelmek, fájdalmak és drámai lépésre szánja el magát...


Ebben a közel 24 perces rövid filmben nagyon jól van ábrázolva, szinte érezhető a fiú félelme, szorongása, gyötrődése, ami melegségéből fakad. Önmagának elfogadása, félelem a társdadalom és környezete megítélése miatt. Megérthető, mikor a sérelmek miatt kifakad belőle minden, és szívszorító, mikor csak annyit mond, hogy nem vágyik másra, csak, hogy szeresse őt valaki, aki, ha szüksége van rá, átöleli őt. Drámaian és keményen szemlélteti, hogy a melegek is ugyan olyan emberek, mint a heterók, ugyan azok a vágyaik, értékrendjeik, elvárásaik, álmaik.

Komoly témájú, jól sikerült alkotásról van szó, ennek egyik bizonyítéka, hogy több mint 1,2 millióan látták már a youtube-n.

A videóban németül beszélnek, de van hozzá angol felirat. Elég könnyű a nyelvezete, teljesen jól érthető. A tovább mögött megosztom.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése