2013. június 15., szombat

213. Alapvető tájékozottság

A randijaimat és az Észbontó című műsort alapul véve arra kellett rájönnöm, hogy hatalmas nagy hiányosságok vannak az emberek tudásában. Nem sok adást láttam a műsorból, de először az ember jókat röhög a tudatlanságokon, majd kicsit elborzad, hogy ezek az emberek melyik bolygón élnek.

A műsorban volt olyan, hogy kiraktak egy képet Pokorni Zoltánról és meg kellett tippelni 3 lehetséges válasz alapján, hogy ki van a képen. Az elmúlt 20 év elég meghatározó politikusáról, közszereplőjéről van szó. Ha nem is ugrik be hirtelen az embernek a neve, attól még körülbelül be lehet lőni, hogy ki is lehet ő. Hát a versenyzőknek sikerült azt a választ kiválasztani, hogy ő egy Magyarországon született amerikai mentalista. Okfejtés: azért, mert szemüvege van. Ez a kedves kis lány csapat azt se tudta biztosan megmondani, hogy kis hazánkban 1,5 millióan vagy 10 millióan élnek.

A műsort anno látva eszembe jutott pár randim, ahol hasonló okos válaszokkal találkoztam. Mint például a minap is. Nem várom el, hogy a másik fejből tudjon idézni Dosztojevszkij vagy Hemingway könyveiből, nem várom el, hogy fejtse ki Monet ecset használatának titkait, és azt sem várom el, hogy dúdoljon pár hangot Beethoven műveiből. De legalább az elmúlt évtizedek dolgaival legyen már tisztában. 

Megtapasztaltam, hogy el kellett magyaráznom, hogy David Beckam, nem csak egy modell, akinek parfümje van, hanem eredetileg egy angol focista. Ismertetnem kellett, hogy George Clooney egy létező személy, egy színész és a Vészhelyzet, pedig egy kórházsorozat, amiben játszott. Meglepett az is, hogy volt olyan, aki még életében nem hallott Bon Jovi-ról és fogalma nem volt milyen lehet a rock zene, mert ő csak SP-vel és Britney-vel volt tisztában. Az, hogy az olvasottság terén mennyire tudatlanok az emberek és nem hallottak még Robin Cookról és Stephen Kingről, csak Rowling és Meyers kisasszonyok írásairól, az már csak hab a tortán.

Lehet, hogy sokat várok el, de ha ilyen alapvető dolgokkal nincs tisztában az ember és az érdeklődési köre annyi, mint egy maréknyi szárított lepkének, akkor úgy érzem, inkább vagyok egyedül, mint egy olyannal, akivel hosszú távon nem tudnék egy jót beszélgetni.

4 megjegyzés:

  1. Hát ez lehet az, amikor ha elég jól néz ki az illető, akkor jó egy éjszakára és ennyi. De amúgy honnan szeded az alanyokat?:)

    VálaszTörlés
  2. Ezeket a gyöngyszemeket a romeoról szedem :)

    VálaszTörlés
  3. Chö...látnád kiket kell elviselnem néha 10 órában egy nap, nem csak utasok...vannak olyan sötét kollégák is, hogy néha már én vagyok zavarban :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szerintem akik emberekkel foglalkoznak azok nap mint nap tapasztalják az emberi sötétség rejtelmeit :)

      Törlés