2015. március 24., kedd

359. Filmek melegen ajánlva 9. - Matthew Shepard

Két filmet fogok ajánlani, mindkettőben Matthew Shepard igaz történetével foglalkozik.

Matthew Shepard
(1976-1998)



Matthew Shepard története


Tartalom: "Az amerikai melegmozgalom egyik kultikus alakja, akinek értelmetlen halála az egyik legbrutálisabb meleg-gyilkosság volt 1998-ban. Nyíltan meleg egyetemista volt, akit két fiatal férfi brutálisan megkínzott Laramie közelében, és ez végül a halálát okozta. A 21 éves Matthew Shepard 1998. október 7-én, nem sokkal éjfél után találkozott két fiatal férfival, Aaron McKinney-vel és Russell Henderson-nal a campus bárjában. A fiú végül elment a két fiúval az autójukban."


Vélemény: Megrázó film egy brutális emberölésről. A film ott kezdődik, hogy éppen verik a srácot. Kegyetlenül. Majd ugrunk az időben és látjuk a szülőket, akik próbálják feldolgozni fiúk értelmetlen halált. Éppen a gyilkosok tárgyalásának vége felé járunk. A szülőknek a bíróságon egy nyilatkozatot kell tenniük fiúkkal és a történtekkel kapcsolatban. A nagy dilemma: kérjenek e halálbüntetést vagy fogadják el az életfogytig tartó ítéletet, fellebbezés és szabadlábra helyezés nélkül. A fiút és történetét a szülők és a barátok visszaemlékezéseiből ismerjük meg. Egy átlagos srác volt, tele vágyakkal, álmokkal, energiával. Középiskolában megtapasztalta a szerelmet is és egyben a megalázást is. Egy kiránduláson 3 férfi elrabolta, megverte és megerőszakolta őt. Ezek után pánikrohamai voltak, depressziós volt. Gyógyszereket szedett. Próbálta élni az életét, barátkozott, részt vett mások életében, bulizni járt és nem vetette meg az élvezeteket. Főiskolára járt, amikor egyik este két srác melegnek adta ki magát, elcsalták magukkal, majd brutálisan megverték, ami következtében kómába esett és pár napra rá elhunyt. Borzalmas a gyűlölet ilyen formáját látni. A film nem túlozza el a dolgokat, nem hajlik át giccsesbe, nem emeli a srácot a magasságokba. Egyszerűen bemutatja egy fiatal meleg srác életét, küzdelmeit és az iránta, valamit rajta keresztül bemutatva a melegeket ért atrocitásokat. Együtt éljük át a szülők szenvedését, átérezzük fájdalmukat, átmegyünk velük az előttük álló döntések sorozatán. Szívbemarkoló film, mindenképpen érdemes látni.



Egy gyilkosság története


Tartalom: Matthew Shepard huszonegy éves fiatalembert 1998-ban brutálisan meggyilkolták a Wyoming állambéli Laramie városkában. Elítélt gyilkosai indítékul csak egyvalamit tudtak felhozni: az áldozat homoszexuális volt. Moisés Kaufman drámaíró a helyszínre utazott társulatával és kétszáz interjút készített az eset összes szereplőjével.
Megdöbbentően élő, elsöprően sikeres színházi darabot készített a New York-i Tectonic Theater tagjaival, majd a jelen filmet kiváló hollywoodi színészekkel játszatta el. Nem a bűntény érdekelte, inkább az esetnek a városban élő emberekre gyakorolt hatása. Mindenkinek megvolt a maga verziója a történtekről. Az előítéletek pedig döbbenetesen elferdítették az emberek többségének igazságérzetét...


Vélemény: Színészekkel játsszák el azt az interjú sorozatot, amiben a városban élő emberekkel készített interjú sorozatot egy drámacsoport. Képet kapunk arról, ki hogyan élte át ezt az egész helyzetet. Barátok, tanárok, szomszédok, orvosok, papok, rendőrök, ügyvédek és még jó páran fejtik ki a véleményüket a történtekről. Az előbb említett film után érdemes ezt megnézni, még jobban gyomron talál minket az előbb látottak, még jobban belénk ég, hogy mennyire brutális dolgot tettek Matthew Shepard-del.

Matthew Shepard életéről, haláláról és a róla elnevezett törvényről egy nagyon jó cikk itt olvasható.

Végül egy dal, amit Elton John írt az emlékére.

3 megjegyzés:

  1. Mind a kettő 1998-ban történt? Véres egy év volt...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez ugyan az a történet. Csak az elsőben a család szemszögéből látjuk a történteket, a másik filmben pedig a városlakók szemszögéből van bemutatva a tragédia.

      Törlés
    2. Látni hogy nem sokat aludtam. :D

      Törlés