2015. február 14., szombat

352. Meleg ikon - 7. rész


A választásom a héten 3 éve elhunyt Whitney Houstonra esett. Halálával kapcsolatban már készítettem anno neki egy emlék bejegyzést, most egy kicsit bővebb bemutatás következik.

Whitney Houston egy nagyon sikeres és tehetséges énekesnő volt. A Guiness Rekordok könyve szerint minden idők legtöbb díjjal és kitüntetéssel rendelkező énekesnője. Összesen 415 db díjjal és kitüntetéssel rendelkezik. Ebből 6 db Grammy-díj, 38 db Billboard Music Awards, 22 db American Music Awards büszke tulajdonosa. 


Ő az egyetlen női énekes, aki egymást követő hét slágerével Nr. 1 helyezést tudott elérni. Első albuma, ami a Whitney Houston címet kapta, minden idők legtöbbet eladott debütáló albuma lett, több mint 23 millió példányban kelt el világszerte.


A Több, mint testőr filmzenéjét tartalmazó albumon ő énekelte a slágereket és a legtöbbet eladott filmzenévé vált. Az I will always love you című dal, pedig a legtöbbet eladott felvétel lett a női előadók között. A Kinek a papné című film zenéjét tartalmazó album, ahol szintén hozzá fűződnek a dalok előadásai, minden idők legtöbbet eladott gospel albumja lett.



1963. augusztus 9.-én született. Édesanyja Cissy Houston gospel énekesnő, nagynénje pedig Dionne Warwick, aki szintén énekesnő. Clive Davis zenei producer fedezte fel.

Zenei munkássága mellett több filmben is szerepelt. Említettem már a Több mint testőrt, a Kinek a papnét, ezen kívül még játszott az Igazira várva, Hamupipőke (ez egy afroamerikai színészekkel és énekesnőkkel feldolgozott film volt) és utolsó filmszerepe a Sparkle című filmben volt 2012-ben.


Férje Bobby Brown volt, akivel 1992-ben házasodtak össze és 2007-ben váltak el. Született egy lányuk 1993-ban, Bobbi Kristina Brown néven. Házasságuk viharos volt, a férj eléggé erőszakos tudott lenni. 2000-es években sok hír szólt arról, hogy Whitney a drog, gyógyszerek és az alkohol rabja lett. Többször volt elvonón. A 2000-es évek végén úgy látszott, hogy sikerül az életét helyre hozni, de 2011. február 11-én bekövetkezett halála sajnos nem erre utalt. Másnap a Grammy díj átadón Jennifer Hudson tisztelgett emlékének az I Will Alwys Love You című dal előadásával.

1988-ban a Los Angeles-i nyári olimpia fődalát énekelte, aminek a címe One moment in time. Nevéhez fűződik az egyik legjobban előadott Amerikai himnusz, amit a 25. Super Bowl-on énekelt. Fellépett Nelson Mandela 70. születésnapjára tartott koncerten. 1998-ban Mariah Carey-vel énekelte el az Egyiptom hercege című rajzfilm betétdalát, ami Oscar díjat nyert.

Élő előadásai legendásak voltak. Betöltötte a színpadot, olyan hangja volt, ami megbabonázta a közönséget. Sajnos az élő előadások a 2000-es években már nem voltak olyan sikeresek.

Reklám arca és hangja volt a Canada Dry-nak, A Diet Coke-nak, egy japán tévének (Sony) és egy amerikai mobiltelefontársaságnak (AT&T)

Alapítványával támogatta a rák és az AIDS kutatást, a szegény gyerekeket és a speciális olimpiát.

És, hogy miért meleg ikon? Több meleg barátja is volt. Az egyik mikor meghalt AIDS következtében, nagyon megviselte őt. Akkor kezdett el kiállni a betegség gyógyítása mellett és támogatta ezt az alapítványán keresztül. 1999-ben fellépett a New York-i Meleg felvonuláson, elmondása szerint tiszteli a meleg rajongóit és sokan köszönhet nekik. A meleg közösség az I Wanna Dance With Somebody című dalát tartják az egyik meleg himnusznak.


Stúdió albumai:

Whitney Houston (1985)
Whitney (1987)
I'm Your Baby Tonight (1990)
My Liv Is Your Love (1998)
Just Whitney (2002)
I Look To You (2009)

Karácsonyi albuma:

One Wish: The Holiday Album (2003)

Filmzenei albumai:

Több mint testőr (1992)
Igazira várva (1995)
Kinek a papné (1996)
Sparkle (2012)

Válogatás albumai:

Whitney: The Greatest Hits (2000)
Love, Whitney (2001)
The Ultimate Collection (2007)
I Will Always Love You: The Best of Whitney Houston (2012)
Whitney Houston Live: Her Greatest Perfomences (2014)

Forrás: wikipedia

És akkor jöjjön a szokásos 3 dal:

One Moment In Time


I Wanna Dance With Somebody
(kedvenc dalom tőle)


Run to you


1 megjegyzés:

  1. Hú ez tök jó! Jó lenne, ha ezt a rovatot folytatnád. Annyi ikon van még! Sajnos a korábbi bejegyzéseid nem érhetőek el, pedig Madonna, Cher, Freddie is tökre érdekesek lehettek. Néhány ötlet: Tori Amos, Kate Bush, vagy újabbak közül Lana del Rey. De egyébként tudnék még sorolni. Nekem egyébként az I'm Your Baby Tonight és a Bodyguard volt meg kazin, csak sajnos tönkrementek. Emlékszem milyen tökös váltás volt a 98-as lemeze, na hát kár érte! :(

    VálaszTörlés