2012. február 28., kedd

58. Egy hét Marilynnel


Úgy gondolom, hogy Marilyn Monroe-t nem kell bemutatni. Olyan ikonná vált a neve, akkora szimbólummá nőtte ki magát, hogy a mai napig a fényképével és a nevével szinte bármit el lehet adni. Az elhunyt sztárok között az egyik legjobban kereső.

Sok film készült róla, de amiket én láttam egyik sem lett az igazi. Egyszerűen lehetetlenség azt a bájt, azt a varázst visszaadni, amire csak ő volt képes. Az egy hét Marilynnel című filmben hangzik el az, hogy bármit csinálhat és bármit csinálhatnak mellette mások a filmben, egyszerűen uralja a vásznat a kisugárzásával.
Az Egy hét Marilynnel című film arról az időszakról szól, amikor szőke szépségünk Angliába utazik, hogy a színészkirály Laurence Olivierrel közös filmet forgasson. A film itthon többféle címen fut: A herceg és a színésznő/kóristalány/táncosnő. Bevallom én színésznővel ismertem :)

E forgatási élményét írta le Colin Clark (harmadik rendezőasszisztens volt a forgatáson) és ebből készült a film is. Ebben az időszakban Marilyn harmadik házasságát éli, férje a híres író Arthur Miller. A film forgatásán egy lóti-futi fiú (harmadik rendezőasszisztens) lesz Marilyn lelki társa és szabadidőpartnere. Marilyn ekkorra már gyógyszerfüggő. MIndenre gyógyszert szed, az ébrenlétre és az alvásra is.

A filmben láthatjuk a jókedvű és pozitív kisugárzástól kicsattanó Marilynt és a gyámoltalan, önmagában nem bízó, kishitű mását. Az életrajzát olvasva teljesen meg lehet érteni ezt a benne lévő kettősséget Gyönyörű volt és tehetséges, érdeklődő és vicces. Mégis, ha rájött a depresszió, nem hitte el, bármi szépet is mondtak neki. E két lénye között szenvedett, vágyott az elismerésre, a csillogásra, miközben arra is, hogy egy egyszerű lány legyen a szomszédból, aki szeret egy kedves fiú. Ezt a két vágyat viszont nem lehetett összeegyeztetni.

A filmben Marilynt Michelle Williams kelti életre, aki nem kis feladatra vállalkozott. Michelle nagyszerű színésznő, rég túl nőtt Dawson haverjain. Sikerült is neki nagyszerűen eljátszani a szerep mélységét, sőt bizonyos pillanatokban még a Marilyn-féle kisugárzást is sikerült eltalálnia. Megérdemelten jelölték a legrangosabb filmdíjra. A filmben olyan sztárok voltak a partnerei, mint Kenneth Branagh, Judi Dench és Julia Ormond.

Colin Clarkot, a fiatal fiút, aki közel kerül a szeximbólumhoz, Eddie Redmayne alakítja, akinek jól állt az ártatlan fiú szerepe, aki be akar kerülni a showbusinessbe és, aki segíteni szeretne egy törékeny lánynak. Bevallom nekem bejön a srác, pedig nem egy szabályos szépfiú. Tetszik a vörössége és a szeplőssége :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése