2013. december 28., szombat

260. Meleg ikon - 4. rész


Folytatnám ezt a sorozatomat, méghozzá egy olyan hölggyel, akinek a személye teljesen jól illeszkedik a karácsonyi hangulathoz. Ő nem más, mint Julie Andrews.

Julia Elisabeth Wells néven látta meg a napvilágot 1935. október 1-jén. Házasságon kívül született. Édesanyja második férjének család nevét felvette, így lett Julie Andrews.

Már nagyon fiatalon nagynénje tánciskolájában vett órákat. Először kétévesen volt egy néma szerepe tündérként, háromévesen már éneklős szerepet is kapott.


Broadwayn kezdte el pályafutását. Nagy sikerű darabja a My Fair Lady volt, amivel berobbant a köztudatba. Mikor filmre vitték a darabot, a színpadi férfi főszereplőt megtartották, de őt lecserélték Audrey Hepburn-re, mert a producerek nem akartak egy kezdő filmest egy ilyen szerepre. Végül Julie Andrews járt jobban ezzel a döntéssel, mert így megkapta Mary Poppins szerepét. Ez volt az első filmes munkája, amiért rögtön Golden Globe, BAFTA és Oscar díjat kapott. Ezzel a teljesítményével azon kevesek közé tartozik, akik első filmszerepükért Oscar-díjat kaptak. (pl: Barbra Streisand, Jennifer Hudson, Anna Paquin). 
Ennek a szerepének köszönhetjük, hogy ki tudjuk mondani: supercalifragilisticexpialidocious. :)


Főleg Musical szerepekben tündökölt, mint a nagy sikerű Muzsika hangja és a Victor/Victoria. A legutóbbinál a férje rendezte - Blake Edwards -, amivel szintén bekerült egy olyan kevesek társaságába, ahol olyanok kaptak Oscar jelölést, ahol a partnerük rendezte őket. Ebben a filmben egy olyan nőt alakít, aki egy meleg barátja férfi nőimitátort csinál a lányból, hogy munkát kapjon az éjszakai mulatókban.

Blake Edwards, akinek a Rózsaszín párduc filmeket köszönhetjük, több ízben is szerepeltette filmjeiben feleségét. Két Rózsaszín párduc filmben, igaz később kivágták a jeleneteit, a Bombanőben és a Nőimádóban.


Filmes karrierje a 80-as évek végével kicsit alább hagyott, a filmes szakma a 2000-es években fedezte fel őt újra, ekkor készítette a Neveletlen hercegnő és a Shrek filmeket.

1999-ben II. Erzsébet angol királynőtől megkapta a lovagi kitüntetést, így a neve elé a Dame jelzőt kell tenni.

2001-ben megkapta a Kennedy Center Honors kitüntetést, amit az Amerikai kultúrában részt vett munkásságának az elismerése.


2006-ban az Amerikai Színész Szakszervezet életműdíjjal jutalmazta.

2011-ben Grammy életműdíjat kapott.

Gyerekkönyveket is ír, 2008-ben megjelentette önéletrajzi könyvét is, Home: A Memoir of My Early Years címmel.

És, hogy miért meleg ikon Julie Andrews? Azért mert pozitív kisugárzásával, nőiességével, kedvességével azt az embert testesíti meg, aki mindenkihez szeretettel fordul, aki elfogad mindenkit olyannak, amilyen. Ez tükrözi szerepeiben is, mint például a Mary Poppinsban vagy A muzsika hangjaiban. A Victor/Victoriában hirdeti az elfogadást. Filmjeiben és nyilatkozataiban kiáll a melegekért, erre a legjobb példa A mi fiúnk című tévéfilm, amiben egy sikeres asszonyt játszik, aki elfogadja fia melegségét és aki ráveszi fia párjának anyját, hogy látogassa meg haldokló fiát.

A megszokotthoz híven tőle is 3 dalt választottam. 

Kedvenc dalom a Mary Poppins filmből
Feed The Birds


Do Re Me Fa - A muzsika hangjából


Karácsonyi dalok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése