2013. december 1., vasárnap

256. AIDS világnapja

Ma december 1-jén van az AIDS világnapja. Mivel korunk egyik legfélelmetesebb betegségéről van szó gondoltam szentelek neki egy bejegyzést.


Egy kis történelem erről a napról: 1981. december 1-jén nyilvánították különálló betegségnek. A WHO (Az ENSZ Egészségügyi világszervezete) 1988-ban nyilvánította ki december 1-jét az AIDS világnapjának.

HIV jelentése: Emberi Immunhiányt (előidéző) vírus.

AIDS jelentése: Szerzett Immun Hiányos Tünetegyüttes, amit a HIV vírus okoz.

A HIV vírus történelmi áttekintését itt tudjátok elolvasni. 

5 tény, amit az AIDS-ről tudni kell:

1. Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) egy szerzett immunhiányos tünetegyüttes, amit a HIV vírus okoz, mely az immunrendszer sejtjeit támadja és fokozottan építi le. A HIV vírussal való fertőzést követően a tünetek általában évekkel később jelentkeznek, de ez idő alatt a fertőzöttek továbbadhatják a vírust.
2. A HIV-fertőzés vér, ondó, előváladék, hüvelyváladék és anyatej útján terjed, elsősorban óvszer nélküli közösülés és fertőzött injekcióstű közös használata során. Ezen kívül a vírus átadható még fertőzött vérkészítmény révén, szülés vagy szoptatás során. Fertőzöttség esetén így nem csupán a direkt nyálkahártya-kontaktus, hanem a sérült bőrfelület is veszélyt jelenthet.

3. A közhiedelemmel ellentétben a szokásos társadalmi érintkezés nem jelent fertőződési kockázatot. Tehát a fertőzöttel vagy akár AIDS-beteggel együtt történő közlekedés, a vele való kézfogás, a közös evőeszköz-, fürdőszoba-, WC-használat, valamint a harapással nem járó gyengéd csók, a tüsszentés, köhögés, az uszoda, a vérszívó rovarok és az élelmiszerek önmagukban veszélytelenek. Csókolózás így például közvetlenül nem jelent veszélyt, azonban ha a szájüregben nyílt seb található az egészséges fél szájában, akkor fennállhat a fertőződés esélye.
4. A HIV vírus tünetmentes lappangási időszaka akár 3-8 év is lehet. A kifejlett HIV betegséget nevezzük AIDS stádiumnak, mely átlagos időtartama 6 hónaptól 2 évig terjedhet, és amelyet halál követ.
5. A megelőzés leghatékonyabb módja az óvszerhasználat. Az óvszer az egyetlen olyan szexuális védekező eszköz, mely védelmet nyújt a szexuális úton terjedő betegségek, így a HIV/AIDS ellen is.


Végezetül néhány link, ami fontos lehet a témában:



Kérdések: ti voltatok már szűrésen? Ha igen, milyen gyakran jártok? Mikor voltatok utoljára? Ha még nem voltatok, akkor tervezitek menni?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése